اللهم صل علی محمد و آل محمد و عجل فرجهم و العن اعدائهم
آیا ولایت تکوینی برای پیشوایان غلو هست؟
ولایت تکوینی و مسأله غلو
از اندیشههای باطل در مورد ولایت بر تصرف این است که تصور میشود چنین اعتقادی مایه «غلو» در حقّ پیشوایان است، در صورتی که چنین اعتقادی ارتباطی به غلو ندارد.
«غالی» کسی است که بندگان خدا را از مقام عبودیت بالا برده و صفات خدا و افعال او را برای آنان ثابت کند؛ مثلًا بگوید: «تدبیر نظام آفرینش از آن پیشوایان معصوم است. آنان «خالق»، «رازق»، «محیی» و «ممیت» علی الاطلاق میباشند».
حقیقت غلو این است که یا آنها را خدا بدانیم و یا مبدأ افعال خدایی (1) بشناسیم، در حالی که هیچکدام از این دو ملاک، در ولایت تکوینی موجود نیست؛ زیرا نه کسی آنها را خدا میداند و نه افعال و کارهای الهی را برای آنها اثبات میکند، بلکه میگوییم آنان در پرتو قرب الهی، دارای قدرتی میشوند که به اذن خداوند میتوانند در مواردی که انگیزه ارشاد واصلاح باشد، در جهان آفرینش تصرف کنند. این دو نوع تفکر، آنچنان با هم فاصله دارند که به زحمت میتوان شباهتی بین آن دو تصور نمود؛ زیرا هرگاه خداوند بنده خود را به انجام کاری به منظور ارشاد مردم قادر ساخت، چیزی از قدرت او کم نمیشود وبنده صاحب ولایت، گام از مقام عبودیت فراتر نمیگذارد.
موقعیت انسان کامل نسبت به خدا، موقعیت فرزندی است که با سرمایه پدر در تجارتخانه او مشغول بازرگانی است و یا به سان وکیلی است که با سرمایه موکل خویش، کسب و کار میکند.
تسلط و قدرت فرزند و وکیل، شاخهای از اراده و خواست پدر و موکل است. از این جهت، این نوع قدرت و تسلط هرگز مایه شرک نبوده، بلکه بوی شرک را هم نمیدهد.
چه بسا خداوند به فرشته و یا فرشتگانی قدرت بدهد که سرزمین قوم لوط را سنگباران و همه را زیر و رو کنند، امّا اعتقاد به وجود چنین قدرتی در آنها، هرگز مستلزم شرک و همتایی فرشتگان با خدا نمیگردد.
بنابراین، اگر خداوند چنین قدرتی را به بنده و یا بندگانی عنایت کند، این نیز سبب نمیشود که گردی بر دامن کبریایی او بنشیند.
پی نوشت:
1- مقصود از «افعال خدایی» این است که فاعل در فعل خود مستقل بوده و در انجام آن به مقامی متکی نباشد، خواه آن فعل به صورت فعل طبیعی انجام گیرد، یا به شیوه خارق عادت.
.............................
(کتاب راهنمای حقیقت - آیت الله جعفر سبحانی)
ولایت،ولایت تکوینی،ولایت تکوینی چیست؟فولایت پیشوایان،غلو در ولایت،غلو در پیشوایان،غلو در روایات،آیا غلو هست؟،آیا ولایت تکوینی برای پیشوایان غلو هست؟،ولایت تکوینی و غلو،آیا ولایت تکوینی ائمه غلو است؟،آیا ولایت تکوینی اهلبیت غلو است؟،در مورد ولایت تکوینی،پیرامون ولایت تکوینی،موضوع ولایت تکوینی