کمک مالی به سایت جامع سربازان اسلام

محل دفن سر مقدس امام حسین(ع)

اللهم صل علی محمد و آل محمد و عجل فرجهم و العن اعدائهم

محل دفن سر مقدس امام حسین(ع)



سر مقدس امام حسین(ع) کجا دفن شده است؟



درباره محلّ دفن سر مقدّس امام حسين(عليه السلام) ميان مورّخان گفتگوست. مرحوم محدّث قمى در نفس المهموم مى نويسد:
در محلّ دفن سر مقدّس آن حضرت اختلاف نظر است؛ گروهى گفتند: يزيد آن سر مقدّس را نزد عمروبن سعيد فرماندار مدينه فرستاد. عمرو گفت: من هرگز نمى خواستم يزيد اين سر را براى من بفرستد؛ سپس دستور داد آن را در بقيع ـ كنار قبر مادرش حضرت فاطمه(عليها السلام) ـ دفن كنند. (1)
بعضى مى گويند: يزيد آن سر مقدّس را در خزانه خود نگه داشت، تا آنكه شخصى به نام منصور بن جمهور آن را گرفت و در نزديكى باب الفراديس (در دمشق) دفن كرد.
برخى گويند: آن سر در خزانه يزيد بود، تا آنكه سليمان بن عبدالملك در زمان خلافتش آن را يافت و در پنج جامه ديبا كفن كرد و با گروهى از اصحاب بر آن نماز گذارد و دفن كردند.
ولى مشهور علماى اماميه معتقدند كه آن سر شريف را امام سجاد(عليه السلام) به كربلا بازگرداند و كنار جسد شريف به خاك سپرد و يا نزديك قبر اميرمؤمنان(عليه السلام) در نجف دفن كرده است». (2)
مرحوم سيدبن طاووس نيز مى نويسد: روايت شده است كه سر مقدّس آن حضرت به كربلا باز گردانده شده و كنار پيكر شريف آن حضرت به خاك سپرده شده است. (3)
بنابراين، مشهور و معروف ميان عالمان اماميه آن است كه سر مقدّس آن حضرت در كربلا كنار پيكر شريفش دفن شد، اين نظر با شواهد و شرايط تاريخى آن زمان سازگارتر است. زيرا بعد از خطبه هاى امام سجاد و زينب كبرى(عليهما السلام) در شام و تغيير اوضاع شهر شام و افكار عمومى مردم آن سامان و تلاش يزيد براى جلب نظر امام سجّاد(عليه السلام) طبيعى است كه آن سر شريف را در شام باقى نگذارد و به امام(عليه السلام) تحويل دهد.
علاوه بر آن، گذاردن سر مقدس در خزانه و نگهدارى آن براى چند سال كاملا خلاف معمول و غير متعارف است و سبب نفرت بيشتر مردم از خاندان اموى مى گرديد؛ لذا نظر مشهور علماى اماميه به واقع نزديك تر به نظر مى رسد.
مرحوم «مقرّم» نويسنده كتاب مقتل الحسين(عليه السلام) نيز مى نويسد: هنگامى كه امام زين العابدين(عليه السلام) موافقت يزيد را به دست آورد، همه سرهاى شهدا را از او طلب كرد تا آنها را در كربلا به خاك بسپارد و يزيد نيز سرها را به آن حضرت سپرد و امام(عليه السلام) آنها را به بدن هاى شريفشان ملحق كرد. (4)، (5)
پی نوشت:
(1). مرحوم محدث قمى مى نويسد: قول صحيح در مدفن حضرت زهرا(عليها السلام) آن است كه در خانه خودش دفن شده، نه در بقيع؛ (نفس المهموم، ص 269).
(2). نفس المهموم، ص 269، مرحوم علامه مجلسى نيز همين اقوال را با تفصيل بيشترى نقل كرده است (بحارالانوار، ج 45، ص 144 - 145).
(3). ملهوف (لهوف)، ص 225.
(4). مقتل الحسين مقّرم، ص 362.
(5). گرد آوري از کتاب: عاشورا ريشه ‏ها، انگيزه‏ ها، رويدادها، پيامدها، سعید داودی و مهدی رستم نژاد،(زیر نظر آيت الله العظمى ناصر مكارم شيرازى)، امام على بن ابى طالب عليه السلام‏، قم‏، 1388 ه. ش‏، ص 618.

پایگاه اطلاع رسانی دفتر آیت الله مکارم شیرازی
سر امام حسین،دفن سر،دفن سر امام حسین،محل دفن،محل دفن سر،محل دفن سر امام،محل دفن سر امام حسین،راس الحسین،محل دفن راس الحسین،محل دفن سر مقدس امام حسین(ع)،سر مقدس امام حسین،سر مقدس امام حسین کجا دفن شده؟،سر مقدس امام حسین کجا دفن شده است؟،محل دفن سر مقدس امام حسین(ع)
کمک مالی به سایت جامع سربازان اسلام