اللهم صل علی محمد و آل محمد و عجل فرجهم و العن اعدائهم
اوضاع سیاسی عصر(هادی عباسی)چگونه بود؟
اوضاع (سیاسی ـ اجتماعی) عصر هادی عباسی چگونه بود؟
سال 169 هجرى در تاريخ اسلام يك سال بحرانى و تاريك و پر تشنج و غم انگيز بود، زيرا در اين سال پس از مرگ «مهدى عباسى» فرزندش «هادى» كه جوانى خوش گذران و مغرور و ناپخته بود، به خلافت رسيد و حكومت وى سرچشمه حوادث تلخى گرديد كه براى جامعه اسلامى بسيار گران تمام شد.
البته نشستن هادى به جاى پدر، مسئله تازه اى نبود، زيرا مدت ها بود كه حكومت اسلامى به وسيله خلفاى ستمگر، به صورت رژيم موروثى درآمده بود و در ميان دودمان اموى و عباسى دست به دست مى گشت و انتقال قدرت ها از اين راه كه با سكوت تلخ و اجبارى مردم همراه بود، تقريباً يك مسئله عادى شده بود.
چيزى كه تازگى داشت، سپرده شدن سرنوشت مسلمانان به دست جوانى ناپخته، فاقد صلاحيت، بوال هوس و خوش گذرانى مثل هادى بود، زيرا هنگامى كه وى بر مسند خلافت تكيه زد، هنوز 25 سال تمام نداشت(1) و از جهات اخلاقى به هيچ وجه شايستگى احراز مقام خطير خلافت و زمامدارى جامعه اسلامى را نداشت.
با چنين طرز رفتار و روش، پيدا بود كه او از عهده مسئوليت سنگين اداره امور جامعه اسلامى برنخواهد آمد، به همين دليل، در دوران خلافت او، كشور اسلامى كه در آغاز نسبتاً آرام بود و همه ايالات و استان ها به اصطلاح مطيع حكومت مركزى بودند، بر اثر رفتار زننده و اعمال زشت وى، دستخوش اضطراب و تشنج گرديد و از هر سو موج نارضايى عمومى پديدار گشت.
البته علل مختلفى موجب پيدايش اين وضع شد ولى عاملى كه بيش از هرچيز به نارضايى و خشم مردم دامن زد، سخت گيرى هادى نسبت به بنى هاشم و فرزندان على(عليه السلام) بود. او از آغاز خلافت، سادات و بنى هاشم را زير فشار طاقت فرسا گذاشت و حق آنها را كه از زمان خلافت مهدى از بيت المال پرداخت مى شد، قطع كرد و با تعقيبب مداوم آنان، رعب و وحشت شديدى در ميان آنان به وجود آورد و دستور داد آنان را در مناطق مختلف باز داشت نموده و روانه بغداد كنند.(2)، (3)
پی نوشت:
(1). مسعودى، مروج الذهب، بيروت، دار الأندلس، ج 3، ص 324.
(2). ابن واضح، تاريخ يعقوبى، نجف، منشورات المكتبه الحيدريه، 1384 ه.ق، ج 3، ص 142.
(3). گردآوري از کتاب: سیره پیشوایان، مهدی پیشوایی، موسسه امام صادق(علیه السلام)، قم، 1390هـ.ش، ص 422.
پایگاه اطلاع رسانی حوزه نت
سیاسی،اوضاع سیاسی،هادی عباسی،عصر هادی عباسی،سیاست هادی عباسی،دشمن امام جواد،قاتل امام جواد،اوضاع سیاسی اجتماعی،سیاست دوران امام جواد،اوضاع سیاسی اجتماعی،سیاسی اجتماعی،هادی عباسی چگونه بود؟،عصر هادی عباسی چگونه بود؟،اوضاع عصر هادی عباسی چگونه بود؟