نگاهی مختصر به حديث منزلت
راويان حديث منزلت و تواتر اين حديث
متن حديث منزلت در منابع اهل سنت - بخاری و مسلم
متن حديث منزلت در منابع اهل سنت - صحاح سته و غيره
حديث منزلت دليل بر چيست؟ - حضرت هارون در قرآن
دلالت های حديث منزلت
حديث منزلت بيانگر خلافت اميرالمومنين علی عليه السلام
شبهه1:آيا علی(ع) در همه جهات شبيه هارون است
شبهه2:آيا اين حديث فقط مربوط به شرايط خاصی بوده
شبهه3:آيا حديث منزلت،فقط مربوط به جنگ تبوک بوده
موارد بيان حديث منزلت - منحصر به جنگ تبوک نبوده
چکيده دلالت حديث منزلت بر خلافت علی عليه السلام
تحريف حديث منزلت
جعل حديث منزلت برای شيخين - ابوبکر و عمر
رد حديث منزلت توسط مغرضان

ردّ حديث منزلت توسط مغرضان اهل تسنن‏

اللهم صل علی محمد و آل محمد و عجل فرجهم و العن اعدائهم
برخى از مغرضان اهل تسنّن، آن گاه كه از راه علمى نتوانسته‏اند اشكالى بر حديث منزلت وارد كنند، از روش‏هاى غير علمى بهره جسته‏اند.
ردّ حديث منزلت توسط مغرضان اهل تسنن‏
آخرين روشى كه براى آنان مانده، همان ردّ كردن حديث منزلت و نپذيرفتن صحّت آن است؛ با اين كه- آن سان كه روشن‏ شد- اين حديث در صحيح‏ بُخارى و صحيح‏ مسلم و منابع ديگر آمده است.
بسيارى از علماى اهل تسنّن همين راه را پيموده‏اند و همين بهترين گواه است كه آن‏ها در راه‏هاى ديگر شكست خورده و با روش‏هاى علمى نتوانسته‏اند در اين حديث اشكالى وارد نمايند.
ابوالحسن سيف الدين آمدى گويد: اين حديث صحيح نيست.
ابن حجر مكّى سخن او را در الصواعق المحرقه‏ نقل كرده است. «1» هم چنين شريف جرجانى در شرح المواقف‏، نظر آمدى را پذيرفته و بر آن اعتماد كرده است. «2» قاضى ايجى نيز در پاسخ حديث منزلت مى‏گويد: از ناحيه سند نمى‏توان به اين حديث استدلال كرد. «3» هم چنين افراد ديگرى نيز اين حديث را ردّ مى‏كنند و مى‏گويند:
سند آن صحيح نيست و افراد بسيارى از آنان نيز بر سخن آمدى اعتماد مى‏نمايند.
جالب اين كه ذهبى در ميزان الاعتدال‏ و در شرح حال آمدى چنين‏ مى‏گويد: به جهت عقيده بدى كه آمدى داشت از دمشق بيرون رانده شد، و اين كه نقل شده است كه او نماز نمى‏خوانده، صحيح است. «4» ما مى‏گوييم: اگر بى‏نمازى عيبى است كه انسان را از عدالت مى‏اندازد و سبب مى‏شود كه سخن و نظرش در مسايل علمى بى‏اعتبار شود؛ پس چرا به اين شخص اعتماد نموده و سخنش را نقل مى‏كنند؟
علاوه بر آن بنا بر تحقيق انجام يافته، در شرح حال بسيارى از حافظان حديث و پيشوايان بزرگ اهل سنت؛ همان محدّثان و راويان سنّت پيامبر و امينان بر دين آمده است كه نماز نمى‏خوانده‏اند [!]
اگر اين نوشتار فرصتى مى‏داد، به برخى از عبارت‏هايى كه در مدح و ثناى آن‏ها و توثيق و تعظيمشان آمده است اشاره مى‏كرديم كه اين عبارت‏ها گواه اين است كه ترك نماز، همان كه در نزد مسلمانان پايه و عمود دين است، مايه هيچ نقص و عيبى در اين افراد نيست [!]
سخن آخر
آن چه بررسى و بيان شد، تلاش‏ها و اشكالاتى بود كه اهل تسنّن پيرامون حديث منزلت داشتند. اشكال كنندگان، علما و حافظان آن‏ها و كسانى هستند كه اهل سنّت در عقايد، احكام و فروع فقهى بر آن‏ها اعتماد مى‏كنند.
به راستى اگر خداى متعال براى اين امّت، بهترين علمايش را- از همين طايفه مظلومى كه به گفته اروى‏ حالشان همچون بنى اسرائيل در چنگال فرعونيان است- تقدير نكرده بود، دين مبين از بين مى‏رفت و آثار سيد المرسلين نابود مى‏گشت.
ولى خداوند سبحان به وسيله اين عالمان حجّت را بر ديگران تمام كرده است.
اكنون بر پژوهشگران با انصافى كه در پى بحث و تحقيقند و مى‏خواهند حق را در هر جا كه باشد بيابند و از آن پيروى نمايند، شايسته است كه واقعيّت قضايا را بفهمند.
از خداوند بزرگ مى‏خواهيم كه ما را بر اين اعتقاد كه بر پايه قرآن و سنّتى كه نزد همه مقبول و معتبر است، استوار كرده و ثابت قدم بدارد و به ما توفيق دهد تا وظايف و مسئوليّتمان را در آشكار كردن حقايق و توضيح امور- همان گونه كه وجود دارد- به خوبى انجام داده و آن‏هايى را كه در پى حق و واقعيّتند به آن چيزى كه خدا و رسولش راضى هستند يارى نماييم. صلوات و رحمت خدا بر حضرت محمّد و خاندان پاكش باد.
______________________________
(1). الصواعق المحرقه: 73.
(2). شرح مواقف: 8/ 362.
(3). همان.
(4). ميزان الاعتدال: 3/ 358، حديث 3652.

نگاهي به حديث منزلت - آيت الله سيد علي حسيني ميلاني
رد حدیث منزلت،رد کردن حدیث منزلت،حدیث منزلت را رد کردن،مغرضان اهل تسنن،رد حدیث منزلت توسط مغرضان،مغرضان،اهل تسنن،سنی،سنی ها،تسنن،حدیث منزلت
کمک مالی به سایت جامع سربازان اسلام
کمک مالی به سایت جامع سربازان اسلام