اللهم صل علی محمد و آل محمد و عجل فرجهم و العن اعدائهم
تحريف حديث منزلت
برخى از مغرضان اهل تسنّن، آن گاه كه از راه علمى نتوانستهاند اشكالى بر حديث منزلت وارد كنند، از روشهاى غير علمى بهره جستهاند.
تحريف حديث منزلت
نخستين راهى كه پس از اشكالهاى واهى و شكست خورده برمىگزينند، همان تحريف حديث است.
آنان پس از آن كه ملاحظه كردند كه اشكالهاى بىموردشان در سندهاى حديث و دلالتهاى آن بىفايده است، به تحريف حديث روى آوردند؛ از جمله يكى از ناصبىها كه چارهاى جز تحريف حديث نديده؛ به اين كار دست زده است؛ ولى چه كار زشتى و چه تحريف بدى كرده است. او به گونهاى اين حديث را تحريف كرده كه كافران چنين نمىكنند.
به شرح حال حريز بن عثمان در تاريخ بغداد، خطيب بغدادى و هم چنين به كتاب تهذيب التهذيب ابن حجر عسقلانى مراجعه كنيد.
آنها از حريز چنين نقل مىكنند. حريز مىگويد: روايتى را كه مردم از پيامبر صلى اللَّه عليه وآله نقل مىكنند كه به على گفته: «أنت منّي بمنزلة هارون من موسى»؛ اين سخن درست است. اما شنونده اشتباه شنيده است.
راوى پرسيد: مگر چطور بوده است؟
گفت: اين حديث چنين است:
أنت مني بمنزلة قارون من موسى [!!]
پرسيدم: از چه كسى اين طور نقل مىكنى؟
گفت: شنيدم كه وليد بن عبدالملك بر فراز منبر آن را نقل مىكرد. «1» به راستى نظر شما در مورد اين شخص و راويان اين روايت چيست؟
ولى با تأسّف بسيار، همين حريز از كسانى است كه بُخارى در صحيح خود بر او اعتماد نموده و احاديثش را نقل كرده است. از طرفى تمامى نگارندگان كتابهاى صحيح اهل تسنن- جز صحيح مسلم- او را پذيرفته و روايتش را تصحيح نموده و از او نقل كردهاند!
در نقلى آمده است: هنگامى كه از احمد بن حنبل درباره اين شخص پرسيدند گفت: مورد اعتماد است، مورد اعتماد است، مورد اعتماد است!
اين در حالى است كه در شرح حال حريز اين گونه نوشتهاند: او هميشه به على عليه السلام فحش مىداد و با تمام توان به آن حضرت مىتاخت و ظلم مىكرد [!]
عالمان اهل سنّت تصريح كردهاند كه حريز ناصبى بوده و همواره مىگفته: من على را دوست ندارم، چون پدران مرا كشته است.
وى همواره مىگفته: امام ما (معاويه) براى ما و امام شما (على) براى خودتان. او در هر صبح و شام هفتاد مرتبه على را لعن مىكرده است [!]
و موارد ديگرى از اين قبيل كه از او نقل شده است؛ امّا با تمام اين تفاصيل، اهل سنّت روايت او را صحيح مىدانند، احمد بن حنبل سه بار مىگويد كه او مورد اعتماد است و بخارى و همه نگارندگان كتابهاى صحيح- جز مسلم- از او روايت مىكنند.
آرى، از اين رو پژوهشگر آزادانديش مىفهمد كه آنان بر چه معيارها و ضوابطى در تصحيح حديث و اثبات وثاقت راوى اعتماد مىكنند، و با على عليه السلام و خاندانش عليهم السلام چگونه رفتار مىكنند.
______________________________
(1). تاريخ بغداد: 8/ 268، حديث 4365، تهذيب التهذيب: 2/ 209.
نگاهي به حديث منزلت - آيت الله سيد علي حسيني ميلاني
تحریف حدیث منزلت،حدیث منزلت تحریف،تحریف در حدیث منزلت،حدیث منزلت تحریف شده،تحریف شدن حدیث منزلت،تحریف حدیث،تحریف کردن حدیث منزلت،تحریف شدن حدیث منزلت